stránky o mém košíkaření a jiných závislostech

 

19) Japonská mísa

Níže naleznete návod na tuto ošatku. Inspirace a postupy jsou převzaty z úžasné knížky od Flo Hoppe.
Jedná se o středně těžký košík a není vhodný pro úplné začátečníky.

V návodu najdete všechny stěžejní kroky, ale vycházím z toho, že již znáte základní postupy a ty proto pordobně nafoceny nejsou. Doufám, že i tak Vás tento návod potěší a ošatka se podaří.

Nejříve udělejte pletené dno s křížem a japonskou vazbou viz návod č 18)
Dno udělejte s 8 osnovami a vytvořte dno o průměru cca 15-16 cm.

Ke každé osnově dejte z každé strany osnovu výpletu koše - délka osnov v přírodní barvě cca 70cm počet 32ks.
Osnovy stěn koše doporučuji ze silnějšího pedigu nejlépe 3mm. Tento koš jsem pletla z osnov 2,5 a silnějším pedigem by se pracovalo mnohem lépe.
Dno si otočte spodní stranou nahoru a upleťre jednu řadu opletkem 5ti 4/1 - vznikne tak "rantlík" na kterém koš bude sedět, a tím se zároveň vyrovnají případné nerovnosti z pleteného dna.

Další řady pleteme klasickým opletkem 3mi. Pvní cca 4 řady pleteme úplně rovně nezvedáme stěny - doporučuji plést na stole stále se dnem otočeným spodní stranou vzhůru, pak se vám podaří udržet krásně rovinu.

Poté začneme mírně tvarovat košík a osnovy ohýbat nahoru - pleteme až do průměru cca 25 cm a do výšky cca 3cm.
Nyní budeme přidávat hnědé osnovy - budeme je zasouvat doprostřed mezi přírodní osnovy do mezery v opletku 3mi - osnovy zasuneme min 4 řady hluboko. U všech se pak snažíme dodržet stejnou hloubku zasunutí.

Délka těchto osnov opět cca 70cm, tl 3mm
Nyní budeme plést plátnovou vazbou 1/1.

3 (čí více) přírodních prutů (2,25mm) postupně založíme viz fotografie níže.

Pokud místo svazku prutů použijete šénu nebo band je třeba ho na šikmo sestřihnout a to pokud možno na poměrně dlouhou délku - tzn mezi špičkou a plnou šířkou bandu může být šikmá část klidně 5-10cm - záleží na šířce použiého materiálu - čím širší, tím bude šikmá část delší. Účelem je získat postupný přechod tak, abychom u dna košíku neměli "díru" na začátku, kde by pletení skokem přešlo oz "nuly na celou šířku pásku.
Nyni zapleteme jeden hnědý prut, který běží stejně jako přírodní plátnovou vazbou 1/1, ale vždy za opačné osnovy, než přírodní.

!! Důležité při pletení je potřeba udržet hnědé osnovy rovné a jakoby "venku"- to znamená, že hnědý samostatně jdoucí oplétací prut se hodně vlní - je proto potřeba aby byl měkčí než osnovy, jinak by měl tendenci je ohýbat.
Proto jsem také doporučovala použít osnovy 3mm.

Takto pleteme stěnu koše a postupně tvarujeme koš do oblouku, až máme osnovy svisle.
Jestli máte kočky tak to znáte - rozpracované košíky je třeba pravidelně testovat...
Ukončíme řadu opletku plátnovou vazbou nad začátkem tak, aby byla zachována stejná výška koše na všech stranách.
Abychom dosáhli ostře vypadající hrany koše je třeba si všechny osnovy ohnout pomocí kulatých kleší - zmáčkneme je obdobně jako při zatloukání a ohneme směrem dovnitř pod výrazným úhlem.
Nyní upleteme horní část - jde o obdobu opletku 3mi, ale je upravený tak, aby zakomponoval dodatečné osnovy tak, aby vypadaly stejně jako jejich spodní část zastrčená do normálního opletku 3mi. Tzn, aby vypadaly jako "provlečené" a prosvítaly v opletku.
Takto postupně upleteme cca 5cm - osnovy hodně ohýbáme dovnitř, Výpletek si zároveň často prsty přitlačte k okraji tak, aby vám nevznikali nevzhledné mezery mezi řadami. Ukončíme zatloukáním
Po dokončení opletku stěn koše nastal čas na zavírku.
Nejdříve budeme plést z dodatečných hnědých osnov. Jako první krok si opět pomůžeme kulatými kleštěmi, aby se nám lépe ohly.

Těmito osnovami pak pleteme
za 2 a ven

a potom 3 řady nad dvě a dolu

V podstatě jde o variantu zavírky Gretchen.
Hnědou zavírku zastřihněte a můžeme začíst plést s přírodními osnovami.
V místě kde končí hnědá zavírka si uděláme otvor ve výpletu pomocí šídla - je to cca 4řada od zhora.

Šikmo pak provlečeme osnovy vždy do stejné řady a ve stejných vzdálenostech.
Tak se nám dostanou osnovy do vnitřní strany koše. Zde pak už jen uděláme dvě řady zámečku "nad dvě a dolu"
Hotovo.